Dry needling van toegepaste waarde bij Matsfysio Hattem

Wat is dry needling ?

Dry needling wordt ook wel triggerpoint-therapie genoemd. Het is een relatief nieuwe behandelmethode die wordt toegepast binnen de fysio- en manuele therapie. De methode is ontstaan in Amerika en Canada. Door middel van een speciale techniek worden pijnlijke spieren aangeprikt, waardoor deze snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een droge (dry) accupunctuurnaald, er wordt geen vloeistof in de spier ingebracht.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur!

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Deze blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de “energie" van het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Deze prikkel werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde “triggerpoints".

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een “knoop" in een spier, die naast de lokale spierpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.

Triggerpoints kunnen zich uiten in;

  • Lokale spierpijn en stijfheid, die ook elders in de spier kan worden gevoeld
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht van de betrokken spier(en)
  • Tintelingen in armen en / of benen, hoofdpijn en duizeligheid

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de fysiotherapeut vaak meerdere spieren behandelen.


Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort "kramp" gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, dit is meestal van korte duur.