Littekenfysiotherapie bij Matsfysio Hattem

Littekenfysiotherapie 

Nu ook littekenfysiotherapie bij Matsfysio! Littekens na een keizersnede, borstvergroting, borstverkleining, buikwandcorrectie, facelift/ooglidcorrectie, operatie, (borst)kanker, trauma of brandwonden?

Eigenlijk zou iedereen na een medische ingreep littekenfysiotherapie moeten ondergaan. Dat zou een hoop ellende en lelijke littekens schelen! Medische ingrepen zoals een operatie en bestraling veroorzaken littekens in de verschillende huid- en bindweefsel lagen. Dit littekenweefsel is niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn en functiestoornissen tot gevolg.

Bekende voorbeelden zijn:

  • Pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen
  • Rugklachten na buikoperaties
  • Buikklachten na rugoperaties
  • Krachtsverlies
  • Vochtophoping (oedeem)

Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in het buikvlies, waardoor darmen en andere organen verstoord kunnen worden in hun functies.

Door middel van specifieke bindweefsel technieken kunnen we elk litteken effectief behandelen. Uw littekens worden direct zichtbaar mooier en voelbaar zachter. Ook de functiestoornissen worden effectief aangepakt. 

Littekenweefsel is als een ijsberg: het gevaar zit onder de oppervlakte!

Een van buitenaf ogenschijnlijk klein litteken kan onderhuids heel groot en diep zijn met verregaande gevolgen. Daarom is een litteken vergelijkbaar met een ijsberg: alleen het topje is boven water zichtbaar, terwijl 90% zich onder water bevindt!

Wat gebeurd er bij littekenweefsel?

Littekenweefsel is stug bindweefsel waar geen of weinig voeding in komt. Hierdoor ontstaat verschrompeling, verkleving en verharding. Alle huid- en bindweefsellagen bevatten gevoelssensoren die gevoelig zijn voor druk, trekkracht en pijnprikkels. Door verschrompeling neemt de gevoeligheid van deze sensoren toe. Het gevolg is dat u minder gaat bewegen omdat dit onprettig of zelfs pijnlijk is. Door minder bewegen zal de doorstroming met voedingsstoffen en bouwstoffen afnemen, waardoor er een negatieve spiraal ontstaat met nog meer littekenweefsel tot gevolg. Met onze methode bevorderen wij 'de voeding' van het weefsel en dat zal direct leiden tot een gezondere kleur en soepeler weefsel.

Wanneer kan ik het beste starten met de behandeling?

Het meest ideale is wanneer u voor een medische ingreep al start met de behandeling. Soms is dan 1 behandeling vooraf al genoeg om te weten in welke conditie uw huid en bindweefsel verkeert voor de ingreep en misschien de eventuele verklevingen en functiestoornissen al aan te pakken.

Bent u al geopereerd, dan het liefst zo snel mogelijk na de ingreep starten. Met de nieuwe technieken kunnen we herstel bevorderen, waardoor een mooier litteken ontstaat en de kans op functiestoornissen verminderen. Hoe eerder een wond geneest, hoe mooier en 'normaler' het weefsel eruit ziet. Wanneer de wonden goed gesloten zijn, starten we met de aanpak van het littekenweefsel zelf. Dus kortom: hoe eerder u start, hoe beter.

Hoe zit het met oude littekens?

Let wel: ook oude littekens kunnen we verminderen en mooier maken met deze behandelmethode.