Manuele therapie bij Matsfysio in Hattem

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een Master- opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij of zij extra kennis opgedaan van het bewegen van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om uw klachten te beoordelen.
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.

Werkwijze

Tijdens het intake gesprek bespreekt u met de manueel therapeut uitgebreid uw klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt. Op grond daarvan wordt een manueel therapeutische werkdiagnose gesteld. De manueel therapeut bespreekt met u de behandelmogelijkheden of verwijst u door naar een collega en indien nodig naar de huisarts.


De behandeling

De behandeltechnieken die door een manueel therapeut worden gebruikt zijn mobilisaties en manipulaties. Een mobilisatie is een trek- of duw beweging. Een manipulatie is een korte impulstechniek waarbij soms een knappend geluid wordt gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u kunt beter bewegen en ervaart vaak minder pijn.
Naast de manueel therapeutische technieken kan de behandeling bestaan uit oefentherapie. Ook kan de manueel therapeut instructies en adviezen geven zodat u zelf leert hoe u de klachten kan beïnvloeden.